A-kassens historie

A-kasser i Danmark sørger for en række ydelser og udfører flere lovbestemte opgaver som eksempelvis udbetaling af feriedagpenge, dagpenge, orlovsydelse til børnepasning samt efterløn. De statsstøttede A-kassers historie går mere end 100 år tilbage, da den første A-kasse blev dannet i 1907.

Der eksisterede dog allerede medlemsdrevne A-kasser i slutningen af 1800-tallet. Grundreglerne dengang var de samme som i dag, da der var strikse betingelser for, hvornår man kunne få udbetalt understøttelse, og det var vigtigt, at så mange som muligt var i arbejde. A-kasserne i dag minder altså i høj grad om de allerførste, der så dagens lys for mere end 100 år siden. Der er dog kommet flere A-kasser til, og nogle er endda også specialiserede inden for forskellige erhverv.

A-kasse og fagforening

Overordnet er en A-kasse en statsstøttet organisation, der giver folk en forsikring mod arbejdsløshed, mod at man betaler et fast månedligt beløb i kontingent. Man er altså økonomisk sikret, hvis man skulle miste sit arbejde. Der har også altid være tradition for, at A-kasser er tilknyttet en eller flere fagforeninger, og derfor er de fleste da også medlem af begge. Det betyder, at Danmark har et stort fagforbund, modsat mange andre europæiske lande.

Det er dog ikke ligeså populært at være medlem af en A-kasse, som det var for mange år siden. I 1996 var 80 % medlem af en A-kasse, og dette tal faldt til 70 % i 2008 – i dag er cirka hver tredje dansker ikke medlem af en A-kasse og har dermed ikke ret til at modtage dagpenge, hvis man mod forventning skulle miste sit arbejde. Hvis disse medlemstal forsat vil falde, kan danskerne muligvis se frem til en alternativ løsning bestående af et statsligt styret forsikringssystem, som vil blive obligatorisk for alle.

Fordele ved at være medlem

Der er flere klare fordele ved at være medlem af en A-kasse, da man er økonomisk sikret, hvis man skulle miste sit arbejde. Man får altså ret til dagpenge fremfor kontanthjælp. Som studerende i Danmark er A-kasse og fagforening gratis, hvilket betyder, at man gennem sin studietid kan være medlem af en A-kasse, der ligeledes kan sikre en økonomisk, hvis ikke man får arbejde efter endt studie.

I dag findes der også Magistrenes A-kasse, som primært fokuserer på folk med en lang uddannelse – også kaldet en akademisk A-kasse. Det unikke ved denne type A-kasse er, at det er akademikere, der rådgiver ligesindede akademikere, så disse har mulighed for at hjælpe med mere avancerede ansættelseskontrakter. Hvis du arbejder eller er ved at uddanne dig inden for eksempelvis naturvidenskab, kommunikation, IT eller psykologi, kan denne type A-kasse være et ideelt valg for dig. Klik her og læs mere om Magistrenes A-kasse, og hvad de kan tilbyde dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *