5 ting du ikke vidste om fly-industrien

Flyindustrien er en af de mest konkurrenceprægede i hele verden. Samtidigt med dette hviler der et kæmpe ansvar på alle deltagerne for, at de fly der letter også lander sikkert igen.

I denne artikel sætter vi fokus på 5 ting, du måske ikke vidste om flyindustrien – men vil få dig til at tænke lidt mere over de fantastiske maskiner, du ser i lufthavnen:

Flybilletterne bliver måske gratis

Flybilletterne bliver hele tiden billigere og billigere. Men hvornår går vi fra billige flybilletter til gratis flybilletter?

Michael O’Leary – den kendte topchef for RyanAir – tror, at vi inden for 10 år ikke betaler noget for billetten. I stedet for bruger vi penge i lufthavnen på at shoppe og købe mad og de beløb vil flyselskaberne have en del af for at få alle passagererne ind i lufthavnen.

Måske er det eneste din flybillet koster et måltid mad i lufthavnen fremover?

Storpolitik – EU mod USA

Når du flyver, er det sandsynligvis med et fly fra enten Boeing eller AirBus. Det er de to største flyproducenter i verden. Boeing er amerikansk, mens AirBus er ejet af et konsortium, hvor flere stater indgår.

Derfor er produktionen af fly også et storpolitisk område.

Både USA og Europa har været kritiseret for reelt at yde statsstøtte til deres respektive flyselskber ved at købe fly, give dem attraktive lejekontrakter og beskytte dem i nedgangstider.

Rusland har også en producent, der er ved at have sit første fly klar – se, hvordan et fly ville se ud, hvis ingeniøren havde drukket bare lidt mere vodka her:

Vi har nok allerede set det største fly nogensinde

Store fly er ikke økonomiske.

I stedet for enorme fly som Airbus A380, vil vi gerne have små og lette fly, der kan flyve til mindre lufthavne og stadig være profitable – som eksempelvis Boeings 787-Dreamliner eller Airbus A320 Neo. De koster meget mindre i brændstof at operere og skal have færre passagerer med for at flyve og gøre en god forretning.

De store fly har allerede tabt kampen – og AirBus A380 er sandsynligvis det største passagerfly, vi nogensinde kommer til at se i produktion. Alt andet er ikke økonomisk.

Forsinkelser er big business

Har du prøvet at være forsinket i et par timer – eller måske endda fået aflyst dit fly?

Det er træls – men i dag kan du tjene penge på det.

Det gør du fordi, at du med en 2 timers forsinkelse eller mere har ret til 1.800 kroner – eller op til 4.500 kroner ved en længere forsinkelse.

Flyselskaberne er trætte af reglerne, der gælder i hele EU og skal forhindre dem i at overbooke deres fly, ansætte for få piloter – og i det hele taget behandle deres passagerer dårligt.

Læs mere på Flyforsinkelse Guide.

Snart må du ikke have bærbar med om bord

I dag skal du have din bærbar op af tasken, når du skal igennem security.

Men i fremtiden er det et spørgsmål om du overhovedet må have din telefon med i security.

Reglerne bliver løbende strammet for at holde en så høj sikkerhed som muligt om bord på flyet. Særligt USA trækker i denne retning og det er ikke urealistisk, at vi om nogle år må vende os til tanken om ikke at have elektronik af nogen art med om bord – heller ikke den bærbare computer eller mobiltelefonen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *