Det betyder den nye Persondataforordning (GDPR) for Facebook og Google

I USA taler man om FAANG’erne. Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google. De 5 helt store. Hvis du for år tilbage satsede dine sparepenge på disse selskaber, stod du i dag med dine penge mange gange igen i hænderne.

Alle 5 selskaber er fra 25. maj 2018 i problemer i Danmark:

Her bliver den nye persondataforordning – også kendt som GDPR, General Data Protection Regulation, nemlig i kraft. Forordningen gælder alle virksomheder, der har hjemme i eller gør forretninger med EU-borgere, men er særligt tiltænkt de store (amerikanske) tech-virksomheder, der historisk har haft et noget liberalt forhold til beskyttelsen af data.

Den nye forordning vil medføre en række radikale krav og ændringer for særligt Facebook og Google. De to ejer en stor del af mediemarkedet i Europa – Danmark inklusive. I Danmark erstatter Facebook annoncering dag for dag annoncering igennem traditionelle medier.

Google og Facebook skal fremadrettet:

  • Give brugeren mulighed for at rette deres data
  • Slette al brugerens data efter ønske fra denne
  • Lade en bruger eksportere al data med henblik på at skifte til en konkurrent
  • Tænke ‘privacy first’ ind i deres design af systemer
  • Ikke unødigt opbevare data

Og nogle typer af persondata, fx religiøs og politisk tilhørsforbehold, skal sikres i særlig grad.

Hvordan de nye regler konkret bliver implementeret ved vi ikke før 25. maj 2018 – og nok lidt tid efter. Der er mange elementer af de nye persondataforordning, hvor vi stadig er i tvivl om den konkrete fortolkning af artiklens ord. Vi får først vished om meningen, når reglerne er implementeret og de første sager er ført ved de internationale domstole.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *