Skal du udleje en lejlighed eller anden beboelse til erhvervsmål, skal der en ordentlig kontrakt til. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du står i den situation, at du gerne vil leje lokaler til din virksomhed. Uanset er det udlejers ansvar at få frembragt en ordentlig kontrakt til formålet. Da det ofte er dig som udlejer, der har styr på selve lejemålet.
Derfor kommer her en lille guide til, hvordan du kan sikre dig den bedst mulige kontrakt mellem dig og lejer.
Det praktiske på plads
Inden I overhovedet begynder at skrive en kontrakt, så er det en god idé at få det praktiske på plads først. Det vil sige, at lejer kommer for at kigge på lejemålet, og I kan måske tale om, hvad der kan lade sig gøre i forbindelse med udlejning.
Det er godt for jer begge, fordi det kan være, at lejer er kig ved flere udlejere samtidig, så det er vigtigt for dig som udlejer, at du kan besvare så mange spørgsmål som muligt for at vise velvillighed.
Derudover er det især vigtigt, når der er tale om udleje til erhverv. Der skal være nogle andre faciliteter i den forbindelse, og derfor kan det godt være, at lejer skal kigge på lejemålet flere gange for at være helt sikker.
Desuden har mødet mellem dig som udlejer og lejeren også den fordele, at I får set hinanden i øjnene, og begge parter kan se, hvem den anden er, således at I har en person at holde tingene op på, hvis der skulle komme eventuelle konflikter.
Hvad skal den indeholde?
Ligesom en almindelige lejekontrakt er der flere ting, en erhvervskontrakt skal indeholde, og som skal være på plads i forbindelse med udlejningen. Det er til både udlejer og lejers bedste, hvis der skulle opstå eventuelle konflikter hen ad vejen.
- Formelle oplysninger om lejer og udlejer
- Beskrivelse af selve lejemålet – hvor stort er det? Hvad indeholder det? Hvad indeholder det måske ikke osv.
- Lejemålets anvendelse – det er især vigtigt, når nu der er tale om et erhvervslejemål.
- Hvornår lejen træder i kraft, og hvordan reglerne er med opsigelse.
- Selve lejens pris
- Eventuelle ændringer af lejevilkår
- Driftsudgifter
- Udgifter i forbindelse med vand og varme
- Eventuelle fælles udgifter
- Forsikring i forbindelse med lejemålet
- Depositum
- Vedligeholdelse – indvendig og udvendig, hvad er lejers ansvar?
- Både lejer og udlejers ret til at forandre noget i lejemålet. Det kunne være, hvis man som lejer har lyst til at vælte en væg f.eks.
- Forskellige rettigheder og ansvarslæggelser. Hvem har ret eller ansvar hvor og hvornår?
- Underskrifter
Og så skal kontrakten selvfølgelig indeholde en hel del formalia, som ikke nødvendigvis er vigtig for jeres kontrakt, men som alligevel skal være på plads. Her kan det være en fornuftig idé at få en advokat til at kigge kontrakten igennem for at sikre, at alt er, som det skal være.
Vær sikker!
Er det din første gang som udlejer, er det ekstra vigtigt, at du får en advokat med speciale i erhvervskontrakter til at kigge på sagen. Både så du er sikker på, at alt er som det skal være fra din side, men også så du ikke risikerer at blive snydt af lejeren. I sidste ende er det nemlig dig som udlejer, der står med problemet, hvis det skulle komme til en konflikt.
Derfor er det også vigtigt, at du er sikker på, hvem du lejer ud til. Som tidligere nævnt er det godt at møde lejeren og kigge hinanden i øjnene, så du har en mand eller kvinde at sætte ansvaret på.