At vælge en a-kasse er for nogen en smal sag. Det er bare ind og finde dem der henvender sig til sin faggruppe og melde sig ind – færdig.
Men sådan burde det faktisk ikke være, og det er lidt en skrøne, at du altid skal melde dig ind i en bestemt a-kasse, fordi den er for folk med en uddannelse eller fagligbaggrund som dig.
Der er mange andre parametre man bør kigge på, og man kan sagtens vælge en tværfaglig a-kasse selvom man er akademiker. I denne guide giver vi dig derfor en række tips til, hvordan du vælger den bedste a-kasse for dig personlig og din faglige profil.
1. Prisen
Det er altid en god idé ikke at betale for meget, og selvom man måske skulle tro, at a-kasser koster nogenlunde det samme, da man jo får det samme i dagpenge ligegyldigt hvad, så er det slet ikke tilfældet.
Faktisk er der helt op til 60 kroners forskel om måneden i hvad de forskellige a-kasser koster, og du bør derfor altid have prisen med i dine overvejelser, inden du vælger din a-kasse.
Grunden til at der er forskel på prisen er i øvrigt, at a-kasserne har forskellige omkostninger til medarbejdere, leje og medlemstilbud, og derfor er priserne ikke ens.
2. Kundeservice og hjælp
Det skal være til at få fat på sin a-kasse, og de skal kunne give dig kompetent hjælp uden at du skal forklare dem hele din livshistorie.
Du skal derfor vælge en a-kasse som er pålidelig, kompetent og let tilgængelig. Det med tilgængeligheden kan f.eks. måles på deres Trustpilot-score, da denne indikerer, hvor god en kundeservice de yder.
Her kan du med fordel bruge oversigten på Find-a-kasse-priser.dk til at finde den bedste a-kasse på netop dette område. Se oversigten her.
3. Medlemstilbud
Som medlem af en a-kasse får du, udover retten til dagpenge, også en række andre tilbud og rabatter. Det kunne f.eks. være 10% i dit lokale byggemarked, hvis du er medlem eller rabat på forsikringer og/eller abonnementer forskellige steder.
Du bør derfor kortlægge, hvad du får hos de enkelte a-kasser, inden du vælger den der skal være din.
4. Lønsikring
Hvis du er typen, der gerne vil gå med livrem og seler, så kan det være at en lønsikring er noget for dig. Du bør derfor undersøge, hvad lønsikring koster, hos de a-kasser du overvejer at melde dig ind i, da du måske på et tidspunkt også kommer til at betale for det oveni det du betaler for a-kasse.
Du skal altså se på den samlede pris for både lønsikring og a-kasse.
5. Krav om fagforening?
Hos nogle a-kasser er det et krav for at blive medlem, at du også er medlem af en bestemt fagforening. Da det ikke er alle, der føler, at de har brug for en fagforening, bør man altid undersøge dette, inden man søger optagelse.