Sådan tjekker du om du får den bredbånds-hastighed du betaler for

Mange danskere går grund og tror at de har langt hurtigere internet end de i virkeligheden har. Sandheden er, at når du går ud og køber bredbånd, så må bredbåndsudbyderne gerne reklamere med en såkaldt ”maksimum hastighed”, som er den hastighed forbindelse maksimalt kan levere.

Denne hastighed er dog sjældent den hastighed du som forbruger rent faktisk vil få, faktisk vil du ofte få noget der ligger 20-40% under den reklamerede hastighed.

Mange danskere har derfor i realiteten langt langsommere internet end hvad de tror. I denne artikel giver vi dig en række tips til at tjekke om du får den hastighed du betaler for, og hvis ikke, hvordan du kan gøre noget ved det.

Hold øje med din hastighed

Det første du bør gøre, hvis du har mistanke om, at din hastighed er lavere end du går og tror er at tage en hastighedstest.

Du kan her bruge en test som den du finder hos YouSee her.

En test er dog ikke nok, og det er vigtigt at du tester over flere dage på forskellige tidspunkt, da din hastighed nemt kan være påvirket af hvornår andre bruger nettet.

Du kan derfor med fordel bruge Excel til at holde styr på dine hastighedsmålinger. Åben et regneark og skriv dato samt upload og downloadhastighed ind for hver dag. Når du har 10-15 målinger i dit regneark, kan du så bruge gennemsnitsfunktionen i Excel til at finde den gennemsnitlige hastighed på din adresse for henholdsvis upload og download.

Du kan godt klage over dit bredbånd

Med dit Excel regneark under armen er du nu klar til at ringe til din bredbåndsudbyder.

Du kan nemlig godt klage over dit bredbånd, hvis du ikke får den hastighed du betaler for. Inden du ringer, så er det dog en god idé at læse det med småt omkring din aftale med udbyderen. Det kan være, at der står en minimumshastighed som din udbyder skal levere, og ligger dit gennemsnit indenfor dette, ja så holder udbyderen altså sin del af aftalen.

Lægger udbyderen under den gennemsnitshastighed, som du har mål, jamen så har du grundlag for at ringe og klage.

Det er en længere proces at klage over sit bredbånd, og vi vil ikke forklare det hele her. Du kan i stedet med fordel læse denne guide, som forklarer ret godt, hvordan du klager over dit bredbånd.

Vælg en udbyder med hastighedsgaranti

Orker du ikke at skulle igennem en klageprocess eller har du blot overset, at din udbyder har solgt dig en forbindelse med en minimumshastighed, som ligger langt under det du havde regnet med, så er der ikke meget andet at gøre end at skifte udbyder.

Hvis du gerne vil undgå at blive snydt på hastigheden igen, så kan du med fordel vælge en udbyder, der tilbyder hastighedsgaranti. Det er typisk forbindelser via COAX eller fiber, som giver dig hastighedsgaranti. Ellers så husk at læse det med småt, og lad dig ikke snyde af de opreklamerede maks. hastigheder!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *