Tre tips til god mundhygiejne

Vil du gerne have rene og hvide tænder, og vil du gerne undgå dyre regninger ved tandlægen?

Vi giver dig tre råd, som er nemme at følge, til, hvordan du kan sørge for at opretholde en god og sund mundhygiejne. Vil du have en god mundhygiejne, er det nemlig kun dig selv, der kan sørge for, at du får det.

 

Husk lige tandbørsten

Det første råd kender du helt sikkert, men det er altså bare så vigtigt, at du husker at børste dine tænder to gange om dagen, hvis du gerne vil have en god mundhygiejne. Ligeså vigtigt som det er, at du skal børste tænder to gange dagligt, ligeså vigtigt er det, at du ikke børster tænder over tre gange om dagen.

Har du en gang imellem brug for at børste tænder i løbet af dagen, skal du bare gøre det, men det skal ikke blive en daglig vane at børste tænder tre gange dagligt. Når du børster tænder slider du nemlig på emaljen, og emaljen kan du ikke få tilbage igen. I den forbindelse er det også vigtigt at lægge mærke til, om du børster dine tænder hårdt eller blidt. Trykker du hårdt med tandbørsten, skal du købe en blød tandbørste, næste gang du skal have ny tandbørste.

 

Du er, hvad du spiser

Elsker du meget sure føde- og drikkevarer såsom citrusfrugter og appelsinjuice? Eller elsker du at drikke en sodavand? Så ved du nok allerede, at du drukner dine tænder i sukker og syre, som giver karies og ætser emaljen. Du må gerne spise og drikke disse ting, du skal blot sørge for, at det ikke skader dine tænder. Gør det til en vane at skylle munden med vand eller mælk, efter du har spist syreholdige eller sukkerfyldte mad- eller drikkevarer. Du kan også snuppe et tyggegummi, som lige kan fjerne noget af det værste. Tyggegummi erstatter ikke en tandbørstning, men kan du ikke lige komme til at skylle munden, er et tyggegummi stadig bedre end ingenting.

 

Din tandlæge kan hjælpe dig

En god måde at holde fokus på at opretholde en god og sund mundhygiejne er at sørge for at komme af sted til tandlægen. Har du først været til tandundersøgelse, begynder din tandlæge at indkalde dig fast til undersøgelse, enten årligt eller en gang hvert andet år.

Den årlige undersøgelse forpligter, så du vil gøre lidt ekstra for, at tandlægen ikke finder nogen huller. God mund- og kropshygiejne er desuden ikke kun godt for dine tænder, det er godt for dit generelle helbred, og det er derfor meget vigtigt, at du passer på dine tænder.

Led eventuelt efter en tandlæge der er placeret midt i Århus centrum, og som kan guide dig til, hvordan du bedst muligt passer på dine tænder, ved at udpege, hvilke tænder du skal være opmærksom på, og som du skal børste ekstra godt. Mange, særligt unge ladere sig skræmme af, at tandlæger kan være dyre, og bliver derfor ved med at udsætte besøget.

Dette er uhensigtsmæssigt. Du har kun et sæt tænder, og de skal gerne holde livet. Hvis det er økonomien, der trykker, kan du eventuelt tage et privatlån uden sikkerhed. Hellere gå til tandlægen før end siden.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *