Århus har fået den store ære at blive udnævnt til europæisk kulturhovedstad i 2017. Selve udnævningen blev annonceret for fire år siden, og siden dengang har Århus haft travlt med planlægningen. Nu er det blevet tid til at opleve resultatet af de store anstrengelser, hvilket betyder, at du igennem hele 2017 vil kunne finde spændende kulturoplevelser i Århus.
Hvad er formålet med en kulturhovedstad?
Det er ikke første gang at Danmark var vært for kulturhovedstaden i Europa. København havde samme titel tilbage i 1996 og efter 21 år har Danmark igen fået æren.
Formålet ved at vælge en europæisk kulturhovedstad er at vise den diversitet, som europæiske byer kan byde på. Derudover er formålet også at øge kendskabet til de forskellige byer og give dem en chance for at vise, hvad de kan byde på. Det vil hjælpe med at øge byens turisme, når der bliver skabt international interesse.
Traditionen med at vælge en kulturhovedstad har stået på i 32 år. Alligevel har der været over 50 kulturhovedstæder siden dengang. Det skyldes at man nogle år har valgt to kulturhovedstæder. I år deler Århus eksempelvis titlen med byen Pafos på Cypern.
Det kan du forvente i Århus
Officielt åbnede Århus for året som kulturhovedstad den 21. januar. Byen har planlagt det største kulturelle projekt i dansk historie. Mere end 10.000 mennesker har indtil videre været involveret for at sikre, at der bliver kulturelle arrangementer for enhver smag. Dermed bliver der også arrangementer, som er velegnede for hele familien.
De to største kultursatsninger i Århus er Røde Orm og The Garden, men der vil også være et væld af andre arrangementer.
Hvad er Røde Orm?
Røde Orm er et friluftsstykke, som er lavet i samarbejde med Moesgård Museum og Det Kongelige Teater. Selve stykket er tænkt til at skulle forgå på tager af Moesgård Museum og i den omgivende natur.
Teaterstykket er en bearbejdselse af den verdenskendte roman af Frans G. Bengtssons, som ligeledes hedder Røde Orm. Her følger man den unge vikingehøvding, som deler navn med teaterstykket. Han hvirvles ufrivilligt ind i forskellige kampe i forhold til både den religiøse og verdslige verden.
Dermed er der banet vejen for et teaterstykke med masser af passion, store slåskampe og rendyrket vikingevildskab.
Hvad er The Garden?
The Garden er den anden af Århus store kultursatsninger og er planlagt til at være den største udstilling på ARoS nogensinde. Fokus i udstillingen er at vise afbildninger af naturen op igennem tiden. Udstillingen vil både vise værker af internationalt anerkendte kunstnere og nye talenter – heriblandt vil der også være 15 større kunstinstallationer.
Udstillingen består af tre aspekter The Past (på ARoS), The Present (i byrummet) og The Future (langs kysten).