Den levende danmarkshistorie

Danmark er måske et lille land, der ikke strækker sig over et særligt stort areal, men alligevel har vi en omfattende historie, som ikke mange lande kan hamle op med. I gennem de tusinder af år, der har boet mennesker i Danmark, har landet gennemgået en helt utrolig udvikling.

Vi har formået at være en politisk og militær supermagt, vi har været en kolonimagt, vi har opnået videnskabelige og kulturelle høj- og lavpunkter. Der er så meget at se, høre og opleve, hvis man er interesseret i danmarkshistorien og heldigvis værner vi stolt om den.

Oplev de historiske frilandsmuseer

Fordi vi går så meget op i at bevare og beskytte vores historiskes vartegn, så kan man selv nu i 2017 få et levende indblik i hvordan Danmark så ud for over 1000 år siden. Der findes et væld af museer, der sørger for at bevare og udstille de mange genstande og bygninger fra gammel tid.

Det gør at vi som almindelige borgere kan besøge Danmark i forskellige tidsaldre og opleve vores egen historie på egen krop. F.eks. kan man besøge de velbevarede vikingeborge som Trelleborg eller Fyrkat. Her kan man se hvordan vi levede i vikingetiden, samtidig med at historien bliver levendegjort at frivillige, der på alle tider af året laver reenactment. Det betyder at de iklæder sig tøj fra den pågældende tid og lever som de gjorde. På den måde bliver de en levende udstilling, der med glæde svarer på spørgsmål og vejleder, hvis man vil vide mere.

Det er dog ikke kun vikingetiden der bliver levendegjort, selvom den måske er lidt af en favorit for mange danskere. Ved det historiske center Dybbøl banke, kan man opleve hvordan Danmark for 150 år siden kæmpede og forsvarede sig mod tyskerne. På mange slotte og markeder rundt om i landet, bliver middelalderen levendegjort med boder, ridderkampe, gøglertrupper og håndværkere, der holder de gamle traditioner i live.

En af de absolutte skatte er Den Gamle By i Århus, hvor over 75 historiske bygninger og butikker står som de gjorde i forskellige tidsperioder. Her kan man for alvor oplever kulturens og historiens vingesus, i verdens førte frilandsmuseum med fokus på købstæderne.

Arkæologien lever i bedste velgående

Det der gør at vi kan opleve så megen danmarkshistorie i levende live er, at vi i Danmark har et aktivt arkæologisk miljø, med dygtige og professionelle mennesker, der lever og ånder for deres arbejde. På Moesgård museum, kan man se nogle af de mest enestående og velbevarede ting, som man har fundet i Danmark i tidens løb. Der er blandt andet grauballemanden, der er verdens mest velbevarede moselig, men man finder også en samling af runesten og meget mere, der giver os et levende indblik i hvordan det har været, at leve som dansker op igennem historien.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *