Betaler du din licens?

Er du en af de danskere der lydigt betaler din licens til Danmarks Radio uden at kny, eller er du en af de mange tusinde såkaldte sortseer, der vælger ikke at betale denne, fordi de enten ikke går ind for konceptet eller blot fordi de glemmer det?

Sjældent finder man noget, der kan dele vandene i så høj grad som den licens, vi alle sammen skal betale. Men hvor mange af os har egentlig sat os ind i hvad licens er for en størrelse?

Hvad er licens egentlig?

Licens der den betaling, som alle danske husstande skal betale til Danmarks Radio, for at få adgang til TV, radio, internet og meget mere. Indført i 1925, hvor formålet med licensen var, at staten ikke skulle betale for en service, som kun ganske få borgere rent faktisk benyttede. Senere begyndte flere og flere husstande at have radio og tv, men formålet med licens forblev det samme. Den dag i dag er formålet med licens stadig at holde Danmarks Radio uafhængig af politiks indblanding og udelukkende være public service.

Desuden er licensen med til at sikre, at der ikke sendes reklamer på Danmarks Radios kanaler. Kort sagt er licensen den måde, hvorpå Danmarks Radio finansierer alle de programmer og nyhedsudsendelser som vi ser på tv, lytter til i radioen eller læser om på DR’s hjemmeside.

 

Hvornår skal man betale licens?

I 2017 findes der to typer licens, man kan risikere at skulle betale. Den første og mest udbredte type er medielicensen, og den skal man betale hvis man har et tv, en computer med en internetadgang der overstiger 256 kbit/s eller andre enheder, der kan modtage billedtjenester og programmer via en trådløs forbindelse. Derudover skal man også betale medielicens hvis man ejer en mobiltelefon med adgang til internettet, fordi man så også har adgang til DR’s programmer og services.

En betalt medielicens dækker alle i husstanden og dækker apparater, der er underlagt licens i sommerhuse, biler eller andre steder. Altså behøver man kun betale én licens for at være dækket fuldstændig ind.

Den anden type af licens, der findes i dag er radiolicensen. Den er automatisk inkluderet hvis man har et eller flere af de førnævnte apparater. Så betaler man medielicens, så betaler man også radiolicens. Har man ikke kun en radio, så kan man dog slippe for den noget dyrere medielicens og nøjes med at betale radiolicensen. Den dækker både almindelige radioer og alle digitale radioapparater.

 

Alle skal betale licens

Der er mange der fejlagtigt tror, at man kan blive undtaget fra licens, hvis man er studerende eller pensionist, men sådan forholder det sig ikke. Der er dog særlige regler, som gælder for pensionister, blinde og svagtseende personer. Man kan læse meget mere om betingelserne og prisen på licens på DR’s hjemmeside.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *