Danmarks ældre og IT

Selvom digitaliseringen er hverdag for hovedparten af alle danskere, er der stadig en del af befolkningsgruppen, som kæmper for at følge med. Danmarks ældre har i stigende grad svært ved at tilpasse sig digitaliseringen, og det kan give store problemer for det enkelte individ.

Mange ældre har ingen erfaring

En stor andel af de ældste i Danmarks befolkning har ingen eller lille erfaring med at bruge computere og internettet. Det betyder, at de oplever en stigende udfordring efterhånden som samfundet digitaliseres. Mange ældre føler, at de bliver tvunget til at forholde sig til internettet af nød nærmere end af lyst.

Undersøgelser viser, at én de vigtigste elementer i forhold til ældres brug af internettet, er hjælp af et solidt socialt fundament. Med andre ord er det altafgørende, om de ældre har venner, naboer og familie, som er villige til at hjælpe med de udfordringer, som dukker op undervejs.

 

Flere funktioner flyttes online

Ældre bliver især besværet af, at flere og flere funktioner flyttes efterhånden online. Det betyder eksempelvis at meget af ens kontakt med lægen i dag er flyttet online, så man eksempelvis kan få fyldt recepter online.

Der er dermed en tendens, som tyder på, at det vil blive endnu sværere i fremtiden at klare sig uden internet. Det kan være dystre prognoser for de ældre, der nu er 65 år. Mange har nemlig fortsat en lang alderdom foran sig og vil derfor få brug for internettet.

 

Kurser hjælper

For at imødekomme efterspørgslen på introduktioner til internettet, bliver der løbende arrangeret kurser i de danske kommuner. Her forsøges det at give de ældre en positiv introduktion til internettet, hvor der især fokuseres på de mange fordele, som internettet kan give de ældre.

Et andet populært hjælpemiddel er blevet de ældrevenlige computere, som efterhånden forhandles i større og større omfang. Her er der skåret ned på antallet af muligheder, som computeren byder på, hvilket gør det nemmere for ældre at overskue computerne funktioner. Det samme gælder mobiltelefoner, hvor der også produceres ældrevenlige telefoner med større knapper og nemme funktioner.

 

Fordelene viser sig hen af vejen

Det kan være af nød at Danmarks ældre lærer om internettet, men mange oplever, at der viser sig fordele hen af vejen. Internettet har uendelige ressourcer, og det oplever de ældre, når først de lærer at bruge en computer.

Derfor oplever mange ældre, at selvom de lærte at bruge computere af nød, så bliver det en kilde til stor fornøjelse med tiden. Det er et stort held, for der er ingen tvivl om, at internettet vil komme til at fylde endnu mere i danskernes hverdag i fremtiden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *